Skip to content

Atliekos: nuo kasdienių įpročių iki didelių pokyčių

Kiekvienas lietuvis per dieną vidutiniškai išmeta net apie 1 kg atliekų. Šis skaičius gali pasirodyti išties didelis, tačiau viskas ką mes perkame, valgome, dėvime ar naudojame buityje anksčiau ar vėliau nugula į atliekų konteinerius. Dažnai šiuos daiktus išmetame anksčiau laiko, tik dėl to, kad jie pabodo ar užsimanėme naujo pirkinio. Tam, kad sumažintume išmetamų atliekų kiekius, reikia laikytis vos kelių labai paprastų taisyklių, kurios padės ne tik gyventi tvariau, bet ir sutaupyti.

Mažiau daiktų mažiau atliekų
Kiekvieną kartą prieš perkant naują pirkinį reikėtų paklausti savęs: ar man tikrai reikia šio daikto? Dažnai daiktus perkame impulsyviai, o vėliau išmetame juos per daug nesusimąstę. Tačiau pats tvariausias daiktas jau yra jūsų namuose, todėl visada pasistenkite naudoti ir džiaugtis tuo, ką turite, o prireikus naujo pirkinio, pasitelkite kūrybiškumą – įsigykite jį iš antrų rankų ar mainytuvių, pasiskolinkite, ar pabandykite pataisyti jau turimą seną daiktą.

Skaičiuojama, kad jei kiekvienas iš mūsų atsakingiau planuotume savo maisto pirkinių krepšelį bei įsigytume mažiau nenešiojamų drabužių, per metus sutaupytume net apie 1000 eurų.

Neskubėkite išmesti
Viena pagrindinių tvaraus gyvenimo taisyklių yra puoselėti žiediškumą, tai yra – kuo ilgiau naudoti turimus daiktus, suteikti jiems antrą šansą, sutaisyti sulūžusius prietaisus, o daiktams atitarnavus, juos padovanoti, paaukoti ar atsakingai išrūšiuoti.

Lietuvoje kaip geras virusas plinta daiktų atidavimo stotelės, kuriose galime palikti jums nebereikalingus baldus, drabužius, žaislus, indus ar buitinę techniką, o šiuos daiktus nemokamai gali pasiimti tie, kuriems jų labiau reikia. Tai patogus būdas atsakingai atsisveikinti su savo daiktais ir surasti jiems antrus namus. 

Atsakingai rūšiuokite
Viena populiariausių tvarumo idėjų yra „reduce, reuse, recycle“ (liet. sumažink, panaudok antrą kartą, perdirbk). Ši frazė siekia priminti, kad norint gyventi tvariau, pirmiausia turime pirkti mažiau daiktų, jau turimus stengtis kuo ilgiau naudoti ir tik tada galvoti apie jų išmetimą ir rūšiavimą. 

Tačiau rūšiavimas yra ne mažiau reikšminga šios idėjos dalis. Perdirbimas yra svarbus dėl kelių priežasčių. Jis sumažina į sąvartynus ir deginimo įrenginius išmetamų atliekų kiekį, saugo gamtinius išteklius, tokius kaip mediena, vanduo ir mineralai. Taip pat taupo energiją; pavyzdžiui, perdirbant aliuminį sutaupoma 95 proc. energijos, reikalingos jam gaminti iš naujų žaliavų. 

Štai keli patarimai, kaip taisyklingai rūšiuoti atliekas:
  1. Naudokitės ant konteinerių pateikiama rūšiavimo informacija. Kiekvienas regionas turi savo unikalią rūšiavimo specifiką, todėl norėdami rūšiuoti taisyklingai, vadovaukitės jūsų regiono atliekų tvarkytojų pateiktomis gairėmis. 
  2. Atskirkite skirtingas medžiagas. Jei pakuotė yra mišri, tai yra, turi tiek plastiko, tiek popieriaus sluoksnius, pasistenkite juos atskirti ir taisyklingai išrūšiuoti.
  3. Atskirkite organines atliekas. Vis daugiau Lietuvos regionų sukuria tinkamas sąlygas kompostuoti maisto ir kitas organines atliekas. Taip pat, jeigu turite tam galimybę, galite įsirengti ir asmeninį kompostą. Tai ženkliai sumažins atliekų kiekį ir pavers atliekas vertingomis trąšomis.
  4. Praskalaukite pakuotes, kuriose yra riebalų ar kitų nešvarumų. Nulupti etikečių ar plauti kiekvienos pakuotės su muilu nereikia, tačiau pasistenkite praskalauti tas pakuotes, kurios konteineryje gali ištepti kitas atliekas, pavyzdžiui, skardines su riebalais, padažais ar dažančiomis medžiagomis. 

Rūšiuoti yra verta, nes kiekviena atsakingai išmesta pakuotė užtikrina ilgesnį medžiagos gyvavimą ir resursų tausojimą. Popieriaus perdirbimas padeda išsaugoti medžius ir sumažina energijos bei vandens sąnaudas. Plastiko perdirbimas užkerta kelią kenksmingų plastikų patekimui į mūsų vandenynus ir kraštovaizdžius. Stiklo perdirbimas leidžia stiklą panaudoti daugybę kartų neprarandant jo pirminės kokybės. Metalo perdirbimas saugo vertingus išteklius, tokius kaip aliuminis ir plienas. Organinių atliekų perdirbimas, įskaitant kompostavimą, paverčia maisto likučius ir sodo atliekas į naudingas trąšas.

Vadovaujantis šiais patarimais, ženkliai sumažinsite savo sukuriamų atliekų skaičių, sutaupysite ir užkirsite kelią aplinkos taršai.