Skip to content

Energijos efektyvumas namuose: maži pokyčiai, didelės santaupos

Vienas pagrindinių taršos sukėlėjų yra iškastinio kuro deginimas energijai gauti. Didelė dalis šios energijos išnaudojama mūsų namų ūkiuose – būsto šildymui ir vėsinimui, apšvietimui, elektronikos prietaisams. Įgyvendinus vos keletą paprastų pokyčių, galime ženkliai sumažinti savo energijos sąnaudas, prisidėti prie kovos su aplinkos tarša o kartu sutaupyti už komunalines paslaugas ir susikurti patogesnę gyvenamąją erdvę. 

Pereikite prie LED lempučių
Vienas iš paprasčiausių būdų padidinti namų energijos efektyvumą yra pakeisti tradicines kaitrines lemputes į LED lemputes. LED apšvietimas naudoja iki 90 proc. mažiau energijos ir gali tarnauti 25 kartus ilgiau. Įdomus faktas: jei kiekvienas europietis savo namuose įdiegtų bent vieną LED lemputę, kartu sutaupytume tiek elektros, kiek per metus suvartoja visa Danijos valstybė.

Renovacija ir izoliacija
Lietuva yra viena iš Europos valstybių, stipriausiai susidurianti su energetiniu nepritekliumi. Tai reiškia, kad mūsų šalyje beveik trečdalis šeimų susiduria su neproporcingai didele našta dėl sąskaitų už namų šildymą, vėdinimą ir kitus energijos poreikius. Taip nutinka, nes Lietuvoje turime net apie 35 tūkst. senos statybos daugiabučių, kurie pasižymi prastu sandarumu ir šilumos pralaidumu.

Pastatų izoliacija yra pats geriausias būdas padidinti savo namų energetinį efektyvumą, sumažinti energijos sąnaudas ir užtikrinti mažesnes sąskaitas už komunalines paslaugas. Galbūt dar nesate pasiruošę pilnai renovuoti savo gyvenamąjį namą, tačiau jau dabar galite įgyvendinti kelis reikšmingus pokyčius: tinkamai izoliuoti palėpę ir grindis, tai padės namus išlaikyti šiltus žiemą ir vėsius vasara, taip pat užsandarinti duris ir langus, kad išvengtumėte skersvėjų. Įgyvendinę šiuos pokyčius, taupysite ne tik energiją, bet ir savo išlaidas.

Išmanieji termostatai
Išmanusis termostatas yra dar viena patogi priemonė energijos efektyvumui didinti. Šie įrenginiai mokosi jūsų tvarkaraščio ir atitinkamai reguliuoja temperatūrą, užtikrinant, kad energija nebūtų švaistoma, kai jūsų nėra namuose. Daugelį išmaniųjų termostatų galima valdyti nuotoliniu būdu per išmaniąsias programas, todėl galite koreguoti temperatūros nustatymus net būdami toli nuo namų. Tyrimai rodo, kad išmanieji termostatai gali sutaupyti iki 10% šildymo ir vėsinimo išlaidų.

Energiją taupantys prietaisai
Prieš įsigyjant naują elektros prietaisą namuose, verta atkreipti dėmesį į jo energinę klasę. A+++ energinę klasą arba „Energy star“ sertifikatą turintys prietaisai, tokie kaip šaldytuvai, indaplovės, skalbimo mašinos ar smulkesni buitiniai prietaisai, pasižymi mažesniu energijos sunaudojimu. Pavyzdžiui, „Energy star“ sertifikatą turintis šaldytuvas sunaudoja net apie 15 proc. mažiau energijos nei įprastas šaldytuvas. 

Saugokitės energijos vampyrų
Kartais žmones, kurie mus vargina, vadiname energetiniais vampyrais. Tačiau ar žinojote, kad tokių vampyrų gali būti ir jūsų namuose? Tai prietaisai, kurie palikti prijungti prie elektros tinklo slapta naudoja energiją. Tokiu būdu be reikalo švaistoma ne tik energija, bet ir mūsų pinigai. Dažniausi energijos vampyrai namuose yra stacionarūs kompiuteriai, mikrobangų krosnelės, televizoriai, žaidimų konsolės ir siurblio roboto pakrovėjai. Vienu paprastu veiksmu, ištraukdami laidą iš elektros lizdo, galite užtikrintai sutaupyti energijos ir pinigų. 

Įtraukdami šiuos patarimus į savo kasdienybę, galite padaryti savo namus energiją taupančius ir mėgautis mažesnėmis komunalinių paslaugų sąskaitomis bei mažesne sukuriama tarša.