Skip to content

Atsinaujinanti energija Lietuvoje: dabartis ir ateitis

Siekiant taupyti planetos resursus ir mažinti taršą, turime kuo skubiau pereiti prie atsinaujinančios energijos gamybos. Lietuvoje šiuo metu yra generuojama saulės, vėjo ir vandens energija, kuri yra ekologiškesnė ir draugiškesnė aplinkai. Neabejojama, kad atsinaujinančios energijos potencialas ateityje tik augs, o tokiu būdu kursime švaresnę ir žalesnę visuomenę.

Vėjo energija: didžiulis Lietuvos potencialas
Vėjo energetika yra pati populiariausia atsinaujinančios energijos rūšis Europoje, ji sudaro net 36 proc. visos žemyne pagaminamos žaliosios energijos. Mūsų šalis pasižymi itin palankiomis sąlygomis šios energijos gamybai, kadangi neturime natūralių barjerų (pvz., kalnų), galinčių užstoti vėją. Didžiulis žingsnis atsinaujinančios energetikos plėtroje yra naujai vystomas vėjo parkas Baltijos jūroje, kuris turėtų užtikrinti net ketvirtadalį dabartinio Lietuvos elektros energijos poreikio. Šis parkas ne tik padidins vėjo energijos gamybos pajėgumus, bet ir prisidės prie šalies energetikos nepriklausomybės bei tarptautinių klimato tikslų įgyvendinimo. 

Vandens energija: patikimas energijos šaltinis
Vandens energija yra antroji pagal populiarumą atsinaujinančios energijos rūšis Europoje. Hidroelektrinėse pagaminama energija taip pat pasižymi stabilumu, ji gali veikti visus metus ir yra nepriklausoma nuo oro sąlygų, kitaip nei saulės ar vėjo energija. Lietuvoje siekiama modernizuoti esamas hidroelektrines ir tyrinėti naujas galimybes, kaip efektyviau išnaudoti vandens išteklius. 

Saulės energija: individualios ir nutolusios elektrinės
Saulės energija yra vienas iš sparčiausiai augančių atsinaujinančios energijos šaltinių Lietuvoje. Ši energija išskirtinė tuo, kad individualios saulės elektrinės leidžia namų savininkams patiems gaminti ir naudoti saulės energiją. Tai ne tik sumažina elektros sąskaitas, bet ir prisideda prie tvarios energijos vartojimo. Individualios elektrinės yra lengvai pritaikomos tiek gyvenamuosiuose namuose, tiek pramonės objektuose. 

Nutolusios saulės elektrinės yra skirtingos nuo individualių, nes jos dažnai įrengiamos didesniu mastu ir tiekia energiją platesniam vartotojų ratui. Tai gali būti bendruomenės projektai ar pramoninės saulės elektrinės, kurios užtikrina švarią energiją didelėms teritorijoms. Abi šios saulės energijos rūšys naudojamos siekiant efektyviau išnaudoti saulės šviesą ir sumažinti priklausomybę nuo tradicinių energijos šaltinių.


Ateitis – atsinaujinanti 
Tam, kad užtikrintume švarią bei saugią planetą ateities kartoms, turime atsakingai naudoti planetos resursus. Džiugu tai, kad jau dabar daugiau nei du trečdaliai Lietuvoje pagaminamos elektros energijos atkeliauja iš atsinaujinančių šaltinių. Šis pasiekimas rodo, kad Lietuva yra viena iš pirmaujančių šalių, siekiančių tvarios energetikos sprendimų.